Colombia
De context
De context
De pandemie heeft schadelijke gevolgen gehad in Colombia: miljoenen banen zijn verloren gegaan, de structuur van kleine en middelgrote bedrijven moest opnieuw worden opgebouwd en er zijn wetten en decreten aangenomen om de werktijden te versoepelen en om werknemers te ontslaan zonder compensatie. De pandemie heeft de rechten van vrouwen met minstens tien jaar vertraagd. Huiselijk geweld tegen vrouwen en kinderen is toegenomen. De vrouwenmoorden zijn sterk toegenomen. De repressie door het leger en de politie is toegenomen en groepen die banden hebben met de staat, met grootgrondbezitters en multinationals, zoals paramilitaire groeperingen, hebben de wind in de zeilen, net als drugskartels en maffiabendes. Het gezondheidszorgsysteem weerspiegelt het ongelijke imago van het land: openbare ziekenhuizen zijn schaars en onvoldoende uitgerust. Colombia heeft meer dan 100.000 sterfgevallen.
De vakbonden hebben duizenden leden verloren. Hun economie is zwaar getroffen.
En net als overal elders moeste ze de uitdaging van het virtuele aangaan door hun communicatie te intensiveren. En sommige vakbonden, vooral in de regio’s, hebben te kampen gehad met een gebrek aan computer- en internetfaciliteiten.
De vakbonden moesten hun infrastructuur aanpassen, wat extra kosten met zich meebracht, om nog maar te zwijgen van het feit dat het aantal rechtszaken bij de Arbeidsrechtbank of het Ministerie van Arbeid toenam.
- Werkloosheid 15,8% in september 2020, 10,2% in 2019, een stijging van 5,6%.
- Economisch niet-actieve bevolking 16,9 miljoen mensen in juni 2020, een stijging van 2,6 miljoen ten opzichte van 2019.
- De Colombiaanse regering heeft geen enkele maatregel genomen om de gevolgen van de crisis voor de productieve en sociale activiteit aan te pakken. Ze staat werkgevers alleen toe om de werktijden te versoepelen, werknemers te dwingen om vervroegd verlof te nemen, het loon te verlagen of bovenwettelijke betalingen te schrappen.
- De uitvoering van de vijf jaar geleden ondertekende vredesakkoorden verloopt erg traag.
- Het geweld neemt toe: moordpartijen op voormalige FARC-strijders, jonge “rebellen”, moorden op en verdwijningen van vakbondsleden, mensenrechten- en milieuactivisten, vrouwen en tegenstanders van de regering, zoals tijdens de staking die in april 2020 begon.
- De vakbondscentrales oefenen druk uit op de regering, eisen maatregelen en roepen op tot dialoog. Maar de regering onderhandelt noch praat.
- de heractivering van de vakbondstafel van het land om voorstellen te formuleren en de vakbeweging te versterken bij het formuleren van antwoorden op de huidige problemen.
- De oliesector: de staat doet er alles aan om ECOPETROL te privatiseren.
- De informele economie is groter dan de formele economie.
- Onderaanneming domineert: hoe lager de mate van onderaanneming, hoe lager het loon voor de werknemers en hoe slechter hun arbeidsomstandigheden.
- Repressie, bedreigingen, moorden en verdwijningen maken nog steeds deel uit van het dagelijks leven van vakbondsleden door toedoen van de staat en de paramilitairen.
Partners
- CUT – Central Unitaria de los trabajadores de Colombia
- USO – Unión sindical obrera de la industria del petróleo, en CASM – de vakbondsschool, Corporación Aury Sara Marrugo van de USO
Samenvatting van de interventielogica (geografisch/sectoraal bereik, strategieën, doelstellingen, partnerschap, mogelijke synergieën)
Geografie :
- CUT: Colombia, regio’s nog te definiëren
- USO: nog te definiëren oliezones
Sector :
- CUT: openbare sector, banksector en andere nader te bepalen sectoren
- USO: oliesector
Strategieën :
- CUT: opleiding, bewustmaking en lobbyen
- USO: opleiding, bewustmaking, onderzoek
Doel:
Het CUT-project is gericht op jonge werknemers. Het doel is om jonge vakbondsleden op te leiden tot vakbondskaders en om jonge werknemers bewust te maken van het belang van syndicalisatie. De focus op gender is in het hele project aanwezig, of het nu gaat om de pariteit van de deelnemers aan activiteiten, opleidingen of om de inhoud van al het bewustmakings- of opleidingsmateriaal.
Het USO-project is gericht op werknemers in de oliesector, met name werknemers die in onderaanneming werken. Het project maakt ze bewust van het belang van het vakbondslidmaatschap. Het leidt ze op om hun rechten op te eisen, sommigen zullen dan ook behoren tot de toekomstige regionale en nationale vakbondsleiding .
Hoe we dat doen:
CUT : De jonge Colombiaanse vakbondsleden in dit project zijn actief betrokken bij de activiteiten van het project: ze nemen deel aan de keuze van de activiteiten, hun planning, implementatie en uitvoering. Ze zijn ook betrokken bij het politieke leven van de sectorale vakbonden.
Bij dit project gaat het er ook om jonge, niet-vakbondsleden warm te maken voor het vakbondsleven, door ze aan te moedigen deel te nemen aan acties en mobilisaties. Op deze manier vertegenwoordigen ze hun collega’s en vrienden en verdedigen ze hun rechten zonder – reeds – lid van een vakbond te zijn. Tegelijkertijd zal er gewerkt worden met vakbonden die aangesloten zijn bij de CUT (buiten de begunstigde vakbonden), zodat de leiders het belang inzien van de participatie van jongeren en ze betrekken bij vakbondsacties.
Het project draagt zo bij aan een “kweekvijver” van jonge leiders voor de CUT, waar slechts 3 vrouwen in het uitvoerend comité zetelen en geen enkele jongere onder de 35 jaar. In november 2021 is er een jonge vrouw bijgekomen.
CASM/USO : CASM plant de cursussen in overleg met de USO en vertrouwt op de expertise van een academische raad voor zowel de inhoud van de cursussen als het opstellen van handleidingen. CASM doet ook historisch en sociaal onderzoek naar de vakbeweging, wat in de cursussen verwerkt wordt. In haar activiteiten en inhoud wordt systematisch aandacht besteed aan de V/M-gelijkheid, aan verschillen, LGBT+ of andere, dit in al het bewustmakings- of opleidingsmateriaal.
Dankzij het project bereidt CASM de USO voor op de rechtvaardige transitie door onderzoek en denkwerk over dit thema op te nemen in vormingen, seminars, debatten en andere activiteiten.
Met wie:
De CUT werkt samen met ISVI en heeft het Vlaams ABVV als partner.
De USO werkt samen met ISVI en heeft de Algemene Centrale van het ABVV als partner.
Synergieën:
Colombia maakt integraal deel uit van het FOS-ISVI-SOLSOC-programma “Andes: Bolivia-Colombia-Peru”. Er bestaat al een groep, BELCO, die alle partners van de drie verenigingen samenbrengt en waaraan de nieuwe FOS-partners worden toegevoegd. BELCO is het al gewoon om gezamenlijke activiteiten uit te voeren met alle of sommige van zijn leden – afhankelijk van de thema’s die aan bod komen.
Activiteiten, acties en mobilisaties kunnen ook met andere spelers uit het maatschappelijk middenveld: arbeiders, ngo’s, diverse mensenrechten- of milieuverenigingen, feministische of LGBTQ+-bewegingen, inheemse organisaties, enz.
Meer specifiek voor de CUT is er een synergie gepland met de Confederación de Trabajadores de Colombia (CTC), ook lid van de CSA (Confederación Sindical de trabajadores y trabajadoras de las Américas), en wel als onderdeel van het CSA-ISVI-ABVV project, aangezien de begunstigden van beide projecten jonge werknemers zijn.
Zowel de CUT als de USO hebben andere vakbondspartners, met of zonder project, zoals Industri-ALL, FNV, LO Noorwegen, enz. Ook middenveldorganisaties steunen de vakbonden in hun pogingen om zich te versterken, zoals de Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) of SOLIDAR, die samen seminaries, conferenties, enz. organiseren.
De FGTB Jeunes, die het CSA-ISVI-ABVV project ondersteunen, zullen dan ook nauwe banden hebben met het jongerenproject van de CUT.
Samenvatting van de belangrijkste activiteiten
- Onderzoek-studiewerk
- Interne en externe vorming/opleiding
- Interne en externe bewustmaking
- Interne en externe communicatie
- Conferenties en debatten
Enkele cijfers
-
> 51,8 miljoen
Bevolking (2022)
-
4,6%
Syndicalisatiegraad
-
>65%
Jeugd
-
9,3%
Officiële werkloosheidsgraad
-
66,7%
Informele arbeid
-
ongeveer 100.000
Werknemers in petroleumsector
-
85%
Werknemers in petroleumsector zonder directe arbeidsovereenkomst
-
79
Welzijnsindex (op 188 landen)