Eén van de toekomstige uitdagingen is de strijd tegen geweld ten opzichte van vrouwen en mannen op het werk. De IAO behandelt dit dossier op de twee komende internationale arbeidsconferenties om tot een normatief in­strument te komen. Het ABVV volgt dit met grote aandacht op.

De genderdimensie in het internationaal werk ligt het ABVV na aan het hart. Twee actuele voorbeelden om dit duidelijk te tonen.

600 vrouwelijke (en mannelijke) ABVV-mili­tanten kwamen op 12 september bijeen om hun analyses te delen en ideeën uit te wis­selen. Ze bespraken hun ervaringen op het terrein en de strategieën die ze samen kon­den uitbouwen.

Het ABVV wilde aan de dag een internatio­nale dimensie geven door getuigenissen van beleidsverantwoordelijken zoals de secre­taris-generaal van het IVV Sharan Burrow, Marieke Koning (IVV), Esther Lynch (confe­deraal secretaris van het EVV). Isabelle Ka­pinga uit de Democratische Republiek Congo werd door het ISVI uitgenodigd in het kader van internationale vakbondssamenwerking. Deze dames lichtten de nationale, Europese en internationale uitdagingen toe, die ogen­schijnlijk overal dezelfde zijn, met verschil­lende gradaties. Daarom moeten wij de soli­dariteit tussen alle vrouwen versterken.

Het feit dat wetten worden gestemd is een goede zaak, maar de toepassing ervan is onvoldoende. Straffeloosheid blijft de regel. Veel te vaak worden gewelddaden als geïso­leerde gevallen beschouwd, en niet als maat­schappelijke fenomenen of ernstige sociale problemen. Een verslechtering van de situ­atie is overal waar te nemen en in bepaalde landen zoals in de Democratische Republiek Congo, is dat nog meer het geval.

Op de wereldvrouwenconferentie van het IVV (oktober 2017) zullen het ABVV en het ISVI met hun internationale partners aanwezig zijn. Dit zal een nieuwe gelegenheid zijn om een gedachtenuitwisseling te hebben rond de ongelijkheid van vrouwen overal ter wereld.