Het ISVI ijvert ervoor migratie a priori als mo­gelijk en positief te zien, in plaats van onmo­gelijk en negatief zoals dat de laatste 30 jaar zo vaak het geval is. Rechtvaardige migratie betekent een alternatief voor het huidige res­trictieve en repressieve migratiebeleid, en zou moeten stoelen op drie pijlers.

Internationale migratie is een grote uitdaging. Het thema wordt gekaapt door sensatiebelus­te media die de droevige actualiteit verslaan.

Allereerst de grondrechten en het internati­onale recht.
Gelijkheid en billijkheid: rechtvaardigheid impliceert dezelfde rechten voor iedereen, dus geen internationale sociale ongelijkheid, geen ongelijkheid naar geslacht noch qua mobiliteit.

Solidariteit: zoals voor elk rechtvaardig­heidsbegrip impliceert dit voorrang geven aan de meest kwetsbaren om hun onder meer de garantie te bieden migratie te ge­bruiken als aanpassingsstrategie.

Om deze alternatieven uit te werken richt het ISVI zich op twee aanvullende strategieën. Al­lereerst is het de bedoeling de visie van het ABVV uit te dragen in de nationale campagne voor rechtvaardige migratie gecoördineerd door de twee koepelorganisaties CNCD en 11.11.11. Eén van de eisen gaat over de in­voering van gelijkheid van rechten voor ieder­een en de versterking van de sociale cohesie. Als tweede strategische focus heeft het ISVI tijdens de Internationale Arbeidsconferentie die plaatsvond van 5 tot 16 juni 2017, een sa­menwerkingsproject voor vijf jaar opgestart met CSI-Afrika. Dit impliceert de deelname van 27 vakverbonden in tien landen uit West-en Noord-Afrika. Eén van de thema’s die wij via deze twee strategieën verdedigen, betreft de toegang tot syndicale en sociale rechten voor iedereen als hefboom om gelijkheid en waardigheid tot stand te brengen.